Sosyal Medya

Makale

İki Gece Yolculuğu: “Lâ”dan “İllâ”ya...

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz (sav), bu gece iki aziz ve leziz yolculuk gerçekleÅŸtirdi: Önce Kudüs'e götürüldü. Ardından arÅŸ-ı a'lâ'ya, sidretü'I-müntehâ'ya, yani, nihâi, “son nokta”ya...
Kudüs'e yapılan ilk yolculuk, yani Ä°srâ hâdisesi, Hakikat YürüyüÅŸü'nün baÅŸlangıç noktası'ydı. Yol'a çıkıştı. Yol'a çıkılmıştı...
Ä°kinci hâdise, yani Mirac, Ä°lâhî Huzur'a Yüksel/ti/liÅŸ'ti. Yolculuk'tu. Asıl yolculuk buydu.

YENÄ°DEN DOÄžUÅž VE YENÄ°LENEREK DOÄžRULUÅž

Ä°ki hâdise de, olaÄŸanüstüydü, beÅŸerüstüydü; zamanlar ve mekânlarüstüydü. Mülk âleminden melekût âlemine yapılan yolculuklardı.
Ä°nsanı, beÅŸerî putlardan ve dünyevî kirlerden arındırarak, insanlığa insanlığını hatırlatacak, bütün varlığa ve insanlığa Ä°slâm'ın rahmet kanatlarını gerecek yeniden doÄŸuÅŸ ve yenilenerek doÄŸruluÅŸ yolculuÄŸuydu Efendimiz'in bu iki beÅŸerüstü, zamanlar ve mekânlarüstü yolculuÄŸu.
Bu iki yolculuÄŸun bile öÄŸrettiÄŸi ve hediye ettiÄŸi ÅŸey, Yol ve Yolculuk hakikatleriydi: Yol'un adı: Hakikat'ti. YolculuÄŸun adı, Hakikat YolculuÄŸu. Meyvesi ise YükseliÅŸ'ti.
BeÅŸerî olan'dan Ä°lâhî olan'a, mülk âlemi'nden melekût âlemine yükseliÅŸ. Ve melekût âleminden süt emerek yenileniÅŸ, arı-duru, tertemiz bir kiÅŸiliÄŸe bürünüÅŸ. Yeniden doÄŸuÅŸ ve yenilenerek doÄŸruluÅŸ.
Deyim yerindeyse, Kudüs yolculuÄŸu, yeniden doÄŸuÅŸ'un baÅŸlangıcı, Mirac yolculuÄŸu ise yenilenerek doÄŸruluÅŸ'un adıydı.

ÖNCE “L”, SONRA “Ä°LL”

BaÅŸka bir ifadeyle, Efendimiz (sav), Ä°sra / Kudüs YolculuÄŸu'nda, “Lâ” demiÅŸ, bütün beÅŸerî ve dünyevî putları elinin tersiyle itmiÅŸ ve yeniden doÄŸuÅŸ'un formülünün vermiÅŸti; Mirac YolculuÄŸu'nda ise, insanın nereye ve nasıl yönelebileceÄŸine iÅŸaret etmiÅŸ, “Ä°llâ” yani “yalnızca O'na” yönelinebileceÄŸini göstermiÅŸ, O'na yükselmiÅŸ ve yenilenerek doÄŸruluÅŸ'un yüce formülünü ilan etmiÅŸti.
Önce “Lâ” / “Hayır!” diyerek bütün putları reddedeceksin ve ayartıcı mülk âlemi'ni terkedeceksin ki, yeniden doÄŸuÅŸ gerçekleÅŸsin. Melekût âlemi'ne açılan kapılar, sonuna kadar önüne serilsin!
Sonra, “Ä°llâ” / “Yalnızca O'na!” yönelmek imkân dâhiline girsin, insan, zaman-mekân sınırlarını aÅŸsın, Ä°lâhî Kaynak'a ulaÅŸsın, orada yunsun, yıkansın, arınsın ve yenilenerek doÄŸrulsun, melekût âleminden devÅŸirilen leziz ve diriltici meyveleri bütün insanlığa sunsun, insanlığa ve varlığa hakikat aşısı yapsın.

Ä°SRA VE MÄ°RAC, NAMAZ'DA ÖZETLENMÄ°ÅžTÄ°

Mirac'da, Efendimiz'e ve ümmetine namaz hediye edilmiÅŸti. “Namaz, mü'min'in miracı”ydı. 
Aslında, bu iki gece yolculuÄŸu, namaz'da özetlenmiÅŸti: Namaz'a baÅŸlarken alınan iftitah tekbiriyle mü'min, beÅŸerî ve dünyevî olan herÅŸeyi “Lâ” diyerek eIinin tersiyle iter: Sanki Kudüs / Ä°sra YolculuÄŸu'nu tekrar eder; bütün putları reddeder.
Secde'de ise, “illâ” / “yalnızca O'na” yönelir ve secde ederim, der: Böylelikle, miracını / yükseliÅŸini gerçekleÅŸtirir. SaÄŸa ve sola, meleklere selâm vererek dünyaya arınmış, temizlenmiÅŸ ve dirilmiÅŸ olarak döner, yenilenerek doÄŸrulur ve hayatın hakikatle buluÅŸması yolculuÄŸuna bizzat tanıklık eder.

Namaz, hakkıyla ve huÅŸû ile kılındığında, kiÅŸiyi, bütün kötülüklerden uzaklaÅŸtırır ve mülk âlemi'nde, melekût âlemine ulaÅŸtırır ve dolayısıyla Rabbine yaklaÅŸtırır. Ne büyük lütuf ve kerem bu!
Mirac'ımız, yükseliÅŸimiz olsun; Rabbimiz, bu mübarek gecede hepimize rahmetiyle muamele etsin ve yüreÄŸimizi öyle bir geniÅŸletsin ki, bize kem gözle bakanları bile yürek ülkesi'nin rahmetiyle kuÅŸatsın. Vesselâm.
twitter.com/yenisafakwriter

yenisafak.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.